Sernik dyniowy z polewą ze słonego karmelu
Co mogę napisać na wstępie, by zachęcić Cię do spróbowania tego przepisu? Według mnie jest to po prostu najlepszy sernik na jesień - puszysty, z lekkim posmakiem dyni i cynamonu, wykończony obłędnym słonym karmelem. Połączenie idealne!
Na ciasto
- 400g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek w temperaturze pokojowej
- 55g masła w temperaturze pokojowej
- 160g puree z dyni, w temperaturze pokojowej
- 58g śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
- 60g drobnego cukru
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 85g mąki
- 2 łyżeczki. mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka. mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 6 białek, zimnych
- 100g drobnego cukru
Puree z dyni możesz zrobić samemu lub kupić gotowe (ja korzystam z ekologicznego puree z dyni, który kupiłam w warzywniaku)
Rozgrzej piekarnik do 130 stopni. Lekko nasmaruj tortownicę o średnicy 24cm i wyłóż dno wyciętym okręgiem z papieru do pieczenia, a boki szerokim paskiem tak by sięgał do górnej krawędzi formy. Dokładnie zawiń spód formy dwiema lub trzema warstwami folii aluminiowej. W dużej misie miksera wymieszaj serek śmietankowy z cukrem i ubij aż będzie puszysty i gładki (ja używam końcówki łopatkowej). Dodaj masło i ubijaj, aż dobrze się połączy, a masa będzie gładka. Dodaj żółtka, puree z dyni oraz śmietanę i mieszaj na średnich obrotach miksera do połączenia składników. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, tylko przez chwilę do połączenia się składników. W osobnej misce przesiej mąkę tortową, przyprawy i sól. Ponownie przesiej mieszaninę z mąki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. W osobnej, suchej misce ubij białka aż powstanie niezbyt sztywna piana. Dodaj cukier w 3 częściach, po dodaniu 1/3 cukru, ubijaj aż piana stanie się sztywna i błyszcząca, dodaj kolejna porcję cukru, mieszaj do połączenia i ostatnią porcję. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Do masy sernikowej dodaj bezę w 3 partiach, całkowicie mieszając po każdym dodaniu Uważaj, żeby nie mieszać zbyt mocno i zbyt długo. Wlej ciasto do tortownicy i uderz o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. W piekarniku na najniższym poziomie wlej wrzątek (ja wlewam do głębokiej formy ok 1,5l zagotowanej wody). Na środkową półkę piekarnika włóż sernik.
Piecz sernik przez około 2 godziny aż do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw sernik na 15 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Odstaw ciasto do wystygnięcia, włóż do lodówki na kilka godzin przed podaniem, do całkowitego schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj słony karmel.
Na polewę słony karmel
- 235g brązowego cukru
- 117g śmietany kremówki
- 57g masła
- 1 łyżka. ekstraktu z wanilii
- dwie szczypty soli
- 50g posiekanych orzechów pekan
Rozpuść na małym ogniu i w średnim rondlu z grubym dnem brązowy cukier, dodaj śmietanę i masło i wymieszaj za pomocą trzepaczki gotując na średnim ogniu. Gotuj delikatnie mieszając przez około 6 do 7 minut, aż zgęstnieje. Dodaj wanilię i posyp masę sporymi dwoma szczyptami soli. Gotuj jeszcze minutę, aby jeszcze bardziej zgęstniało. Odstaw na bok i ostudź do temperatury pokojowej. Skrop wierzch schłodzonego ciasta i posyp posiekanymi, prażonymi orzechami pekan lub orzechami, które lubisz najbardziej.
Jedz, częstuj i ciesz się najlepszym jesiennym sernikiem jaki istnieje!