Proste lody malinowe

Zawsze marzyło mi się zrobienie własnych lodów, żeby sprawdzić, czy mogą smakować dużo lepiej niż te kupne, nawet "naturalne". I to było jedno z tych marzeń nigdy niezrealizowanych, kupiona maszyna do lodów do dziś kurzy się w piwnicy i pewnie jeszcze trochę tak będzie. A teraz trafiłam na przepis do przepysznych lodów, do zrobienia których nie potrzebujemy żadnej czarodziejskiej maszyny. Całość przygotowań zajęła mi godzinę, ale mimo to jest to przepis dla cierpliwych, bo mrozić muszą się conajmniej 12 godzin. Na szczęście smak rekompensuje czas oczekiwania i obiecuję Wam, że będziecie zachwyceni. A jeśli nie podołacie całej porcji, takie lody można trzymać do miesiąca w zamrażalniku.

Na 6 dużych porcji lodów

  • 600g świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 180g drobnego cukru
  • szczypta soli

Wrzuć maliny do malaksera i zmiksuj na puree (możesz też zmiksować blenderem). Przełóż na gęste sito oparte na misce i przetrzyj łyżką by usunąć pestki - najlepiej podzielić maliny na 3 części i zrobić to stopniowo. Odmierz 260g przetartego puree i odstaw na bok. Do pozostałej masy z malin (zostaje ok. 100ml) przesiej 2 łyżki cukru pudru i wymieszaj - nie jest to konieczny etap, ale taki sos możemy wykorzystać do podania lodów, co dodatkowo urozmaici deser.

Wlej śmietanę do misy miksera z zamontowaną rózgą i ubijaj śmietanę ok. 3-4 minuty do uzyskania niezbyt sztywnej puchatej masy (rózga miksera powinna na takiej masie tworzyć wzorki, ale po podniesieniu rózgi powinna z niej delikatnie spływać). Przełóż do miski i wstaw do lodówki.

Do średniego rondla, na którym będzie można postawić misę miksera, wlej 2cm wody (dno misy nie powinno dotykać wody). Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.

Tymczasem w misie miksera wymieszaj trzepaczką jajko, żółtka, sok z cytryny, cukier i sól. Postaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijaj masę mikserem na najniższych obrotach przez około 5 minut, aż masa mocno się zagrzeje, a cukier rozpuści. Przełóż misę do miksera z zamontowaną rózgą (lub po prostu zdejmij z rondla jeśli używasz ręcznego miksera) i ubijaj masę na średnich obrotach przez około 10 minut do jej całkowitego ostygnięcia. Masa powinna być gęsta. Zmniejsz obroty i dodaj puree z malin. Miksuj do całkowitego połączenia składników. Zgarnij masę ze ścianek i zmiksuj na gładko. Wyjmij bitą śmietanę i wmieszaj do masy za pomocą łyżki. Przełóż do dużego pojemnika, przykrywając folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni lodów, po czym wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 12 godzin.

Lody można nakładać praktycznie zaraz po wyjęciu z lodówki. By nie rozpuszczały się zbyt szybko najlepiej zmrozić miseczki w zamrażarce ok. 30 min przed podaniem. Można skropić pozostałym puree malinowym dla wzmocnienia smaku. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego “Prosto”.

Proste lody malinowe
Proste lody malinowe

Proste lody malinowe
Proste lody malinowe