Najlepsze ciasto czekoladowe
Słowo „najlepsze” nie jest tu użyte bez przyczyny. To ciasto naprawdę jest najlepsze i to z wielu względów. Smak jest niesamowicie czekoladowy, a tekstura ciasta bardzo wilgotna. Będą zadowoleni wszyscy, gwarantuję. Również ci, którzy nie jedzą nabiału (nabiał to nie jajka!), czy glutenu. Do tego wszystkiego jest bardzo szybkie w wykonaniu i jestem przekonana, że wyjdzie każdemu. Nawet osobom, które na codzień nie pieką.
Przepis z dedykacją dla Celiny tęskniącej za mlekiem i masłem.
Na ciasto:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 120ml wrzątku
- 200g drobnego cukru
- 130ml oliwy z oliwek
- 3 średnie jajka
- 50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125g mąki migdałowej
- 80g ciemnego kakao
- Pół łyżeczki sody
- Pół łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Natłuść okrągłą formę o średnicy 18cm i wyłóż papierem. Odstaw.
Do szklanki wsyp kawę, wlej wrzątek i rozpuść. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce zmieszaj cukier z oliwą do całkowitego połączenia. Dodaj jajko, ale jedno na raz i wymieszaj dokładnie, powtórz czynność aż do zmieszania wszystkich jajek. Wmieszaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, do momentu uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Odstaw miskę na bok.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Do czekoladowej mieszaniny wsyp połowę suchych składników i wymieszaj do połączenia. Dodaj pozostałe pół i mieszaj aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj ostudzoną kawę. Wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy.
Wylej masę do formy. Piecz przez ok. 40min, do momentu aż boki będą upieczone, a wierzch ścięty. Po włożeniu patyczka powinny zostawać wilgotne okruchy (to bardzo ważne, bo nie należy piec ciasta do suchego patyczka!). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 min, nie wyciągając z formy. Po tym czasie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem (ja mieszam ok. 30g cukru pudru z pół łyżeczki kardamonu). Można też podać samo, bo jest pyszne i wilgotne!