Maślane bułeczki z kardamonem i cynamonem

Wyobraź sobie szary, zimny, śnieżny poranek. Robisz kawę i wyciągasz maślaną bułeczkę. Bierzesz do ręki puszyste maślane drożdżowe ciasto z dodatkiem kardamonu z nadzieniem z brązowego cukru wymieszanego z cynamonem, które wspaniale rozpuściło się w piecu, a na wierzchu znajdujesz pomarańczowy lukier. Nie ma lepiej, przysięgam.

Składniki

Na ciasto:

  • 170g masła
  • 240ml mleka
  • 7g drożdży instant
  • 385g mąki
  • 50g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczka soli

Na nadzienie

  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30g masła w temperaturze pokojowej

Do posmarowania bułeczek

  • 1 rozbełtane jajko

Na lukier

  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania

W niewielkim rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mleko (ja dodaję zimne z lodówki), podgrzewaj jeszcze chwilę na średnim ogniu ok. 2min do ok. 50 stopni (mieszanina ma być ciepła, ale nie gorąca). Zdejmij z ognia i przelej masę do dużej misy, w której będziesz wyrabiać ciasto. Dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 min aż się spienią. W międzyczasie przygotuj i wymieszaj razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kardamon i sól. Następnie jak już mieszanina z drożdżami będzie spieniona wmieszaj do niej suche składniki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta przez około 8-10min (do 15min jeśli w rękach). Ja wyrabiam mikserem, z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, dosypywałam 3-4 łyżki mąki w trakcie wyrabiania. Ciasto będzie gotowe jak będzie miało elastyczną i gładką formę. Do osobnej dużej misy, wysmarowanej łyżeczką oliwy, przełóż uformowane w kulę ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę lub półtorej do podwojenia objętości (zimą najlepsze miejsce do wyrastania ciasta znajdziesz przy ciepłym kaloryferze).

W tym czasie przygotuj nadzienie: w niewielkiej misce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem, do całkowitego połączenia. Odstaw.

Zdjęcie ciasta czekoladowego

Wyrośnięte ciasto wyrób na stolnicy lekko posypanej mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30cmx45cm. Prostokąt nie musi być idealny, więc nie przejmuj się jeśli końcówki się zaokrąglają lub są nierówne. Ustaw ciasto krótszym bokiem do siebie, rozsmaruj masło na 1/3 ciasta i posyp mieszanką z cukru i cynamonu. Uwaga ciasto będziemy składać na trzy części, w taki sposób jak list. Przełóż ciasto na drugą stronę, do siebie, tak by przykryć 1/3 ciasta, a następnie złóż kolejną część by powstał równy cienki prostokąt (możesz zerknąć na pomocnicze zdjęcia, jeśli nadal nie do końca rozumiesz w jaki sposób). Za pomocą noża podziel ciasto na 10 równych pasków. Każdy pasek złap za dwie końcówki i skręć (tak jakbyś chciał wycisnąć mokry ręcznik). Po zrolowaniu złącz ze sobą końcówki i uformuj w bułeczkę. Powtórz czynność z pozostałymi bułeczkami. Wyłóż na dwie blachy w odstępach 4cm od siebie, przykryj folią spożywcza i odstaw do wyrośnięcia na 40min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jak bułeczki wyrosną, posmaruj każdą rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Wstaw do pieca na 17 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.

Tuż przed końcem pieczenia przygotuj lukier pomarańczowo kardamonowy: Wymieszaj cukier puder z kardamonem. Do tej masy wlej sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj. Powstanie gęsty, ale lejący się lukier.

Wyjmij z piekarnika i od razu polukruj gorące bułeczki (to jest bardzo ważne, lukier ma dużo lepszą konsystencje, jeśli lukrujemy gorące wypieki).

Podawaj bułeczki na ciepło lub zimno i ciesz się smakiem!

Zdjęcie ciasta czekoladowego
Zdjęcie ciasta czekoladowego

Zdjęcie ciasta czekoladowego
Zdjęcie ciasta czekoladowego

Zdjęcie ciasta czekoladowego
Zdjęcie ciasta czekoladowego

Zdjęcie ciasta czekoladowego
Zdjęcie ciasta czekoladowego