Korzenna babka świąteczna
Wspaniałe ciasto na święta, które nie wymaga dużego wysiłku? Oto korzenna babka świąteczna! Jest tak prosta i szybka, że na pewno znajdziesz na nią czas w trakcie przedświątecznej gorączki. Możesz ją upiec nawet dwa dni przed świętami, bo zachowuje świeżość do tygodnia (choć pewnie tego nie doczeka). Jest wilgotna, puszysta, piernikowa, idealna do południowej kawy w świąteczny dzień. Zachęcam do spróbowania!
Składniki
- 180g masła, w temperaturze pokojowej
- 300g brązowego cukru
- Skórka z jednej dużej pomarańczy
- 3 duże jaja
- 115g mascarpone
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wybierz przyprawę bez dodatku cukru)
- 220g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190° C. Nasmaruj formę (keksówkę) masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw na bok.
Umieść masło, cukier i skórkę pomarańczową w dużej misce. Utrzyj na jasną i gładką masę, ale tylko do połączenia składników (ja ucieram mieszadłem łopatkowym maksymalnie 3 minuty).
W osobnej większej misce ubij jajka na jasną, bardzo puszystą masę (powinna być prawie, że biała i puchata jak ubite białka).
W kolejnej, tym razem średniej misce, wymieszaj mascarpone z mlekiem za pomocą łyżki, żeby je trochę rozluźnić. Dodaj mascarpone i esencję z wanilii do ubitych jajek i wymieszaj ubijaczką do połączenia składników.
Przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, sól, mąkę przesiej razem do osobnej miski i odstaw na bok.
Do utartego masła z cukrem dodawaj suche składniki po jednej trzeciej razem z jedną trzecią mieszanki jajek i mieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do keksówki i piecz przez ok. 45 minut do uzyskania suchego patyczka. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie przez 15 minut, a następnie przełóż je na kratkę i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Ciasto przechowuj w plastikowym pojemniku lub folii spożywczej w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Wypiek inspirowany przepisem Yotama Ottolenghiego