Chlebek bananowy z tahini i czekoladą
Zwykły chlebek bananowy to... zwykły chlebek bananowy. Można jednak za pomocą kilku składników zrobić z niego naprawdę wyjątkowe ciasto. Wilgotny, lekko czekoladowy i sezamowy posmak zamknięty w tym niepozornie łatwym cieście. Zapraszam Was do niezwykłej wersji zwykłego chlebka bananowego.
Przeczytaj zanim zaczniesz:
Jeśli nie masz pod ręką dojrzałych bananów, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania ciemnej skórki przez ok. 8-10min. Następnie odstaw do ostygnięcia. Bardzo ważne jest by wykorzystać miękkie banany, bo to nadaje lepszą strukturę ciastu!
Nie mieszaj za długo. Najlepszy chlebek bananowy to taki, który nie jest zbity, a żeby uzyskać taką konsystencje trzeba mieszać tylko do połączenia składników.
Na ciasto:
- 240g mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 350g bananów (ok. 4 średnie banany), plus pół przekrojonego banana na wierzch ciasta do dekoracji
- 200g jasno brązowego cukru
- 100ml oleju rzepakowego
- 70g tahini
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 190ml jogurtu greckiego lub jogurtu wegańskiego dla wersji bez nabiału, w temperaturze pokojowej
- 125g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao, grubo posiekanej
- 2 łyżki cukru
Nagrzej piekarnik do 180℃. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę (większą keksówkę o wymiarach ok. 25x15cm).
W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odstaw na bok.
Włóż banany do misy miksera i wymieszaj za pomocą końcówki do ubijania białek przez ok. 1 minutę do momentu zrobienia się papki z bananów. Dodaj cukier i olej, wymieszaj na średniej prędkości miksera do połączenia składników przez ok. 2 minuty. Dodaj tahini, ekstrakt z wanilii i olej sezamowy, mieszaj do połączenia składników. Dodaj jaja, jedno na raz, dokładnie mieszając po dodaniu każdego z nich. Nastaw prędkość miksera na najniższą i powoli wlej do masy jogurt. Na koniec dodaj do masy suche składniki i wymieszaj mikserem przez max 15 sekund, tylko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj posiekaną czekoladę. Wylej masę do formy. Na środek połóż połowę banana i posyp go cukrem. Włóż do piekarnika i piecz przez ok 50 minut do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu patyczka, powinno zostać kilka wilgotnych okruchów. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut w formie. Po tym czasie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.