Chałka dyniowa

Kontynuując jesienną serię przepisów z dynią, tym razem postanowiłam zmierzyć się z dyniową wersją klasycznej chałki. Słodzona wyłącznie miodem, z aromatyczną cynamonową posypką, znakomicie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Choć sama w sobie jest pyszna, polecam posmarować masłem i polać miodem.

Na ciasto

  • 120ml ciepłej wody (około 40-50 stopni)
  • 1 opakowanie (7g) plus 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 385g mąki pszennej
  • 130g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 240g puree z dyni
  • 85g miodu
  • 60g oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta (1 żółtko zmieszane z 1 łyżeczką wody)

W średniej misce wymieszaj wodę i drożdże do połączenia. Odstaw na 10 minut, aż masa stanie się lekko pienista.
W międzyczasie w dużej misce lub misce miksera stojącego wymieszaj mąkę, przyprawę korzenną i sól do połączenia.

Gdy mieszanina drożdży będzie spieniona, wymieszaj z mokrymi składnikami: puree z dyni, miodem, olejem, jajkiem i żółtkiem do całkowitego połączenia (ja mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki). Następnie dodaj mokre składniki do mąki z przyprawami i wyrabiaj aż ciasto się uformuje. Ciasto możesz zagnieść ręcznie (w tym przypadku polecam wyrabiać ręką przynajmniej 300 razy) lub w mikserze z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiaj aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne - u mnie zajęło to około 10 min.

Moje ciasto potrzebowało dosypywania mąki w trakcie wyrabiania (dodałam ok. 5-6 łyżek mąki pszennej).

Uformuj ciasto w kulę. Włóż do dużej miski wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h godziny do podwojenia ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, chwilę wyrabiaj i podziel na 3 równe części (ja kroję za pomocą noża). Zroluj każdy kawałek, by otrzymać długie ciasto na ok. 30cm. Spleć ciasto w warkocz i podwiń końcówki, żeby uformować w chałkę. Przykryj chałkę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj kruszonkę.

Na kruszonkę

  • 50g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą dłoni, do całkowitego połączenia.

Po wyrośnięciu ciasta, wierzch chałki posmaruj mieszanką z jajka i wody za pomocą pędzelka, a następnie posyp kruszonką.

Piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Zdjęcie dyniowej chałki
Zdjęcie dyniowej chałki

Zdjęcie dyniowej chałki
Zdjęcie dyniowej chałki

Zdjęcie dyniowej chałki
Zdjęcie dyniowej chałki