Bułka z kakao Babci Kazi
To ciasto to kwintesencja mojego dzieciństwa. Kiedy wyjeżdżałam na wakacje do Babci Kazi, zawsze pojawiało się na stole właśnie to ciasto drożdżowe. Było wypiekane w piecu kaflowym pod uważnym okiem Babci. Oprócz tej bułki Babcia gotowała na tym piecu najlepszą koperkową na świecie. To miejsce zawsze będzie mi się kojarzyć z bułką z „kakałem” i koperkową. Serdecznie Wam polecam moją wariację, bo wiadomo nigdy nie będzie takie samo jak Babci Kazi.
Przeczytaj zanim zaczniesz:
Masło na bułkę powinno być bardzo miękkie przed dodaniem do ciasta. Ale nie na tyle miękkie, żeby pływało. Powinno mieć taką konsystencję, żeby pozostawało w swojej formie. Dobrze więc jest wyjąć je z lodówki conajmniej 4 godz. przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Co ważne pozostałe składniki na ciasto też powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto robimy dzień przed podaniem, ponieważ cała magia dzieje się przez noc w lodówce.`
Na ciasto drożdżowe:
- 125ml mleka 3,2% w temperaturze pokojowej
- 7g drożdży instant
- 280g mąki pszennej
- 30g drobnego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 średnie jajka (ok. 50g każde) w temperaturze pokojowej
- 65g masła, w temperaturze pokojowej
Wlej mleko do małego rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż będzie miało letnią temperaturę. Zdejmij z ognia i rozpuść drożdże w mleku. Odstaw na 5 minut. W międzyczasie, do misy miksera z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj do połączenia składników. Możesz to zrobić również ręcznie. Wlej mleko z drożdżami do misy miksera i wyrabiaj na średniej prędkości aż mikstura zacznie przybierać kształt, przez ok. 1 minutę. Dodaj jajka jedno po drugim, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu, do połączenia składników. Dodaj masło, łyżka po łyżce, czekając aż po każdym dodaniu dobrze wymiesza się z ciastem. Zwiększ szybkość miksera i wyrabiaj przez około 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Umieść ciasto w osobnej misce nasmarowanej tłuszczem (daję kroplę oliwy z oliwek, którą rozsmarowuję po misce za pomocą pędzelka). Wyłóż ciasto i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce i czekaj, aż podwoi swoją objętość przez ok. 1 godzinę. Po wyrośnięciu uderz w ciasto pięścią, ponownie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na conajmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Na nadzienie:
- 110g jasnobrązowego cukru (może być też biały)
- 50g kakao
- ¼ łyżeczka soli
- 100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 60g posiekanej ciemnej czekolady opcjonalnie
Tuż przed pieczeniem, zrób nadzienie. Wymieszaj cukier z kakao i solą, opcjonalnie dodaj czekoladę. Następnie dodaj do rozpuszczonego masła i wymieszaj. Nadzienie powinno być gęste i lekko ziarniste. Odstaw.
Dodatkowo: 1 średnie jajko, wymieszane za pomocą trzepaczki, do smarowania ciasta
Wysmaruj formę o wymiarach ok. 22 x 12 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw na bok. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na wysypany mąką blat. Lekko wyrób i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 22 x 45 cm, ciasto powinno być grube na ok. 0,5cm. Prostokąt nie musi być idealny, ciasto jest sprężyste więc będzie się zwijać. Za pomocą łyżki wyłóż nadzienie na ciasto. Rozsmaruj nożem na całej powierzchni ciasta zostawiając ok. 1cm ramkę. Rozpoczynając od krótszego końca, zwiń ciasto ciasno w roladę i sklej końcówkę, żeby je zamknąć. Odwróć ciasto do góry nogami i ostrym nożem przetnij na pół wzdłuż ciasta. Dwa kawałki ciasta spleć ze sobą ciasno (trochę jak warkocz), tak by nadzienie było widoczne na wierzchu. Włóż do formy, przykryj lekko folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180℃. Wyrośnięte ciasto posmaruj za pomocą pędzla wymieszanym jajkiem i włóż do piekarnika.
Piecz przez ok. 30-35 min, aż bułka będzie miała złoty kolor, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w formie na 15 minut. Dopiero potem wyjmij i ostudź na kratce.